Naprapathögskolans klinik

Årliga skiftbytet på kliniken

Kring mitten av februari är årskurs fyra färdiga med sina klinikpass och firar att de är klara med tre år på skolkliniken. Samtidigt blir studenterna i årskurs tre de mest utbildade på kliniken. Det är också dags för årskurs ett att komma ut på kliniken för att påbörja sina klinikpass som börjar med massage.

Under årskurs ett kan studenterna erbjuda behandling i form av massage, triggerpunktsbehandling och stretching vartefter de lär sig och tentar av det. Precis i slutet av första året så blir man också färdig med träningslära så träningsövningar kan börjas ges vartefter. 

Under årskurs två börjar mobiliseringstekniker övas in och tentas av för att bygga på studenternas verktygslåda. Mobiliseringen är förstadiet till manipulationen som många förknippar med knacket hos en naprapat eller kiropraktor. Varje steg i utbildningen är viktigt att förstå och lära sig för att kunna bygga vidare med olika behandlingsmetoder. 

Det finns så mycket mera som studenterna ska lära sig för att kunna genomföra en bra säker behandling. Under utbildningens gång blir det en hel del undersökningsmetodik för att kunna utesluta olika sjukdomar och åkommor som gör att vi inte kan behandla eller behöver vägleda vidare för mer utredning och vård på annat håll. 

Vid denna tidpunkt kan det bli en reflektion för studenterna att reflektera över hur mycket man har utvecklats under ett år. Jag känner att man jobbar på och försöker mata in allt vad man lär sig och ändå så kan jag känna att jag kan inget. När jag tänker tillbaka på vad man kunde för ett år sedan så inser jag att jag har utvecklas och kommer att göra det så länge jag går på skolan och senare i mitt yrkesliv.


Vänliga hälsningar,

Naprapatstudent, ÅK 2