Efter examen är det många naprapater som väljer att öppna egen klinik. Antingen själva eller tillsammans med andra naprapater från skoltiden. Men, det blir allt vanligare att man som naprapat inleder sin karriär med en anställning. Möjligheterna att göra detta har ökat i takt med att flera större naprapatkliniker vuxit fram på senare år.

Naprapati är idag en väletablerad behandlingsform för besvär i muskler och leder. Behovet av naprapater är stort eftersom nästan alla människor någon gång får ont i muskler och leder eller drabbas av en idrottsskada, den typ av besvär som naprapaten är specialist på att behandla. Samarbeten mellan naprapater och landsting, samt särskilda vårdavtal för naprapater, har blivit allt vanligare sedan Socialstyrelsens beslut om legitimation 1994. Även anlitandet av företagsnaprapater inom näringslivet ökar för att motverka långtidssjukskrivningar. Antalet naprapater inom idrottsrörelsen, som alltid varit en grupp som gärna vänt sig till naprapater för att få hjälp, växer hela tiden.

Naprapater har inom sin utbildning en sådan specialisering att de kan ta ett eget medicinskt ansvar och nå långsiktiga resultat med de patientgrupper som i dag kostar samhället allra mest i form av produktionsbortfall och sjukvårdskostnader – patienter med besvär relaterade till rygg, nacke, leder och muskler. Detta borgar för en god Nordisk arbetsmarknad för naprapater även fortsättningsvis.

Läs om legitimation & skyddad yrkestitel