Genom att signa upp sig på vår nyhetsbrev så godkänner du vår integritetspolicy
Naprapatprogrammet är en fyraårig specialistutbildning inom manuell medicin. Studietakten är heltid och pedagogiken bygger genomgående på integration mellan teoretisk, praktisk och klinisk undervisning. Utbildningen är ställd under statlig tillsyn med Universitetskanslersämbetet som tillsynsmyndighet och är studiemedelsberättigad för studenter från Sverige, Norge och Finland.
Redan efter första året kan du söka och bli certifierad massör genom Branschrådet Svensk Massage (BSM). Efter första året blir du även personlig tränare och kan ansöka om certifiering genom Active Sweden nationell PT-licens (EQF4). Efter fyra års studier och avlagd naprapatexamen kan du genomföra praktiktjänstgöring och ansöka om legitimation hos Socialstyrelsen i Sverige eller Helsedirektoratet i Norge.
Naprapathögskolans målsättning är att erbjuda den studerande en vetenskaplig och professionsinriktad miljö med nära koppling mellan forskning, utbildning och kommande arbetsliv samt att utbildningsmiljön ska stimulera ett studentaktivt och livslångt lärande.
I målsättningen ryms dels viktiga värden som engagemang, kreativitet, gott studiesocialt klimat, jämställdhet och hållbar utveckling, dels resurser i form av ändamålsenliga lokaler, lärandematerial, teknisk utrustning samt informations- och kommunikationsteknologi. Därtill ska läggas en aktiv forskningsmiljö som stimulerar studentens vetenskapliga förhållningssätt och utveckling. Även samverkan med andra lärosäten, branschorganisationer och det framtida yrkeslivet är av stor vikt. Detta sammantaget påverkar förutsättningarna för lärandeprocessen och är något som Naprapathögskolan ständigt arbetar för att bibehålla och vidareutveckla.
Utbildningsprogrammets kurser är indelade i sex ämnesområden; kroppens uppbyggnad och funktion, hälsa och sjukdom, naprapati, idrottsmedicin, vetenskaplig- och professionell utveckling. Utifrån dessa sex ämnesområden är naprapati programmets huvudämne vilket utgör det enskilt största ämnesområdet. Kurser ges på grundnivå och avancerad nivå. Totalt omfattar kurser på avancerad nivå 60 poäng. Kurser på avancerad nivå initieras under termin 6 och omfattar ämnesområdena hälsa och sjukdom, naprapati samt idrottsmedicin.
Läs mer under rubriken Innehåll och upplägg i Naprapathögskolans Utbildningsplan.
Hälften av studierna på naprapatprogrammet ägnas åt kurser såsom anatomi, fysiologi, neurologi, ortopedi och idrottsmedicin. Den andra hälften omfattar specialisering inom huvudämnet naprapati där du får lära dig att undersöka och diagnostisera besvär i muskler och leder samt behärska de manuella behandlingsteknikerna; triggerpunktsbehandling, stretching, klassisk massage, mobilisering och manipulation.
För att du som naprapat ska kunna förebygga besvär och arbeta med rehabilitering kompletteras undervisningen i manuella behandlingstekniker med bland annat träningslära och ergonomi. Kombinationen av medicinska kunskaper och specialiseringen inom naprapati gör att du som naprapat kan ta ansvar för att ställa diagnos och avgöra när du själv ska behandla eller när du ska hänvisa patienten vidare till läkare eller annan vårdgivare.
Under utbildningens andra termin börjar du praktisera dina kunskaper på någon av högskolans kliniker. Där får du som student, under handledning av legitimerade naprapater, ta emot egna patienter som sökt sig till högskolan för behandling. Klinisk naprapati, eller verksamhetsförlagd undervisning (VFU), som det också kallas, utgör länken mellan teoretisk och praktisk undervisning.
Vetenskaplig utveckling är ett ämnesområde som pågår genom hela utbildningen och under det fjärde året använder du dessa kunskaper när du skriver examensarbete inom ett område du valt att fördjupa dig i. När du fått godkänt i alla kurser och avlagt slutprov med godkänt resultat erhåller du din naprapatexamen och är då väl förberedd att påbörja din legitimationspraktik och inleda din yrkeskarriär som legitimerad/auktoriserad naprapat.
Läs mer om naprapatutbildningens innehåll under rubriken Utbildningsplan.
Naprapathögskolans pedagogiska profil utmärks av en stark koppling mellan teoretisk, praktisk och klinisk undervisning. De teoretiska och praktiska momenten är förlagda till Naprapathögskolans lokaler i Kräftriket och den verksamhetsförlagda undervisningen genomförs på Naprapathögskolans klinik i Vasastan.
Den praktiska undervisningen syftar till att du ska bli bekant med de behandlingsmetoder som används inom naprapatyrket innan du möter patienter i den verksamhetsförlagda utbildningen. Vid Naprapathögskolans klinik tar du som student emot och behandlar patienter under handledning av legitimerade naprapater med gedigen klinisk erfarenhet.
Begreppet forskningsanknytning syftar på hur stor andel av undervisningen som genomförs av forskarutbildade lärare, hur sambandet mellan forskning och utbildning säkras samt hur studenternas förmåga till kritiskt och självständigt tänkande stimuleras. En förutsättning för god forskningsanknytning är närvaro av forskarutbildade lärare och examinatorer samt att forskningsaktivitet bedrivs i anslutning till utbildningen.
Många av högskolans lärare är disputerade vilket borgar för att studenternas kunskapsbildning vilar på vetenskaplig grund samt insikt om respektive områdes utveckling och forskningsfront. Inom kurserna Vetenskapsteori 1-3 samt Examensarbete, som är centrala för den vetenskapsteoretiska metod- och teoriutbildningen för studenterna i huvudämnet naprapati, så är alla föreläsare och ansvariga lärare vid Naprapathögskolan disputerade och/eller verksamma forskare vid Karolinska Institutet, Sophiahemmet Högskola eller Stockholms Universitet.
Naprapathögskolans klinik ger unika möjligheter att bedriva klinisk forskning där både studenter och lärare kan medverka. 2010 startade en omfattande klinisk studie, ”Manual Intervention Trial” i samarbete med Karolinska Institutet med syfte att utveckla huvudämnet naprapati genom att jämföra effekten av olika kombinationer av behandlingsmetoder. 2014 startade ytterligare en stor studie på Naprapathögskolans klinik i samarbete med Karolinska Institutet. Studien går under namnet ”Stockholm Neck Trial” och utreder effekterna av massage och träning vid långvarig nacksmärta. 2018 inleddes arbetet med ”Förloppsstudien” tillsammans med Sophiahemmet Högskola. Studiens syfte är att studera vilka faktorer som är av betydelse för att kunna förutse olika smärtförlopp vid rygg- och nackbesvär.
Forskningsprojekten är viktiga både för att främja ett kritiskt förhållningssätt och för att ge den blivande naprapaten förutsättningar att följa kunskapsutvecklingen och själv kunna medverka i utvecklingen av professionen under sitt yrkesverksamma liv. Forskningsprojekten ger också material till vetenskapliga artiklar och de examensarbeten som studenterna skriver i slutet av utbildningen.
Naprapathögskolan har samarbetsavtal sedan 2009 med Institutet för Miljömedicin vid Karolinska Institutet och sedan 2019 med Sophiahemmet Högskola. Inom ramen för dessa avtal görs kontinuerliga satsningar på forskning och utveckling. Exempelvis genomförs omfattande vetenskapliga studier av hög internationell kvalitet på Naprapathögskolan sedan våren 2010.
Resultaten av dessa studier, som löpande publiceras i internationella vetenskapliga tidskrifter, ger viktiga svar på frågor kring exempelvis optimalt omhändertagande av patienter som söker naprapatvård, samt om hur symtom hos rygg- och nackpatienter varierar över lång tid, dvs. fördjupad kunskap om prognos vid ont i rygg och nacke. Vi genomför också tillsammans med Karolinska Institutet och Sophiahemmet flera vetenskapliga projekt inom naprapati och idrottsmedicin.
Naprapathögskolan erbjuder en valbar kurs inom forskning. Kursen riktar sig till studenter på naprapatprogrammet med starkt intresse för denna fråga och syftar till att främja kunskapsutvecklingen inom manuell medicin. I nuläget erbjuds en valbar kurs som sker i nära samarbete med Sophiahemmet Högskola.
Forskningsspår med inriktning idrottsmedicin
För att möjliggöra parallella satsningar på elitidrott och studier erbjuder Naprapathögskolan ett “Elitidrottsanpassat program”. Programmet vänder sig till dig som idrottar på elitnivå och innebär en individuell anpassning av utbildningens studieplan.
Naprapathögskolan är ett av få lärosäten som aktivt underlättar för studenter som vill kombinera högskolestudier med elitidrott. Elitsatsning inom idrott innebär ofta att det är fullt fokus på idrott och att stor del av den vakna tiden innefattar träning eller tävling. Vi vill att du skall kunna fullfölja alla dina drömmar, därför gör vi det möjligt för dig att både läsa naprapatprogrammet och fortsätta din idrottskarriär. Vi vet att många av de kvaliteter som tagit dig till eliten inom din idrott, såsom målmedvetenhet, tålamod och disciplin, är kvaliteter som också kommer att underlätta dina studier vid Naprapathögskolan.
Naprapatexamen erhåller du efter att ha genomgått det fyraåriga naprapatprogrammet med godkänt resultat. Naprapatexamen är en yrkesexamen och ett krav för att få genomföra i Sverige föreskriven praktiktjänstgöring och ansöka om legitimation hos Socialstyrelsen.
Legitimation för naprapater infördes i Sverige genom riksdagsbeslut 1994 och sedan 2006 är ”naprapat” en skyddad yrkestitel. Det innebär att naprapater lyder under Hälso- och sjukvårdslagen, står under Socialstyrelsens tillsyn samt att endast den som har legitimation, särskilt förordnande eller genomgår föreskriven praktiktjänstgöring, får kalla sig naprapat.
Bestämmelser om legitimation, ensamrätt till yrke, skyddad yrkestitel och skyddad specialistbeteckning för naprapater finns från och med 1 januari 2011 i Patientsäkerhetslagen (2010:659). Enligt 3 kap 7 § i Patientsäkerhetsförordningen (2010:1369) krävs för legitimation som naprapat, fullgjord naprapatutbildning samt ett års praktisk tjänstgöring. För motsvarande information om auktorisation i Norge se Helsedirektoratets webbplats.
Läs mer under rubriken Legitimation & skyddad yrkestitel
Arbetsmarknaden för naprapater är god. Naprapati är en väletablerad och populär behandlingsform och behovet av naprapater är stort. Besvär i muskler och leder är en av vår tids största folksjukdomar och en av de vanligaste orsakerna till sjukskrivningar inom arbetslivet.
Andra faktorer som talar för en fortsatt god utveckling på arbetsmarknaden för naprapater är att:
Vad man tjänar som naprapat beror på hur man väljer att arbeta, exempelvis om man väljer att starta egen klinik eller bli anställd, om man väljer att arbete inom privat eller offentlig sektor, i vilket land och vilken region man väljer att arbeta och naturligtvis hur mycket man väljer att arbeta.
Fram tills nyligen har det varit vanligast att nyexaminerade naprapater startat klinik i egen regi. De senaste åren har det emellertid skett ett trendbrott och idag är det vanligast att nyexaminerade naprapater inleder sin karriär som anställda. En intressant utveckling under senare år är ett ökat antal större kliniker, ofta med tvärvetenskaplig profil där tex. naprapater, läkare, psykologer och fysioterapeuter samlas under ett och samma tak.
Genom att fylla i dina uppgifter nedan kommer vi hålla dig uppdaterad om våra förberedande kurser, ansökningsdagar, öppet hus & mässor.
Genom att signa upp sig på vår nyhetsbrev så godkänner du vår integritetspolicy