Första palpation lektionen

Första lektionen i palpation

Kom precis hem från Kalmar. Jag behövde en paus efter Fysiologi 2 tentamen och tyvärr så inväntas omtentamen för min del i 3 delar. 

Imorgon väntas första lektionen i palpation. Ni som inte vet vad “palpation” är så ska jag förklara. Det är praktiska lektioner där vi känner på osteologiska delar som “Crista Iliaca” som är toppen på höftbenet. Därefter på musklerna och deras olika fiberriktningar samt var de befinner sig på kroppen.  Shorts och sport-bh med knäppe ska vara medtaget som kläder att byta om till under lektionen. Delvis har klädkoden varit svår att följa då jag inte har en och inte hittat en sport-bh med knäppe. 

Lektionen började tidigt på Naprapathögskolan klockan 08.00, vilket betyder att jag gick upp 05.45, skippade frukost men medtag av kaffe var välbehövt. Erik, som jag bor med i Nacka, var den smarta av oss och gjorde mackan hemma. Själv köpte man en på vägen för 29 kr, eftersom jag kom hem till Nacka i förrgår.

På plats, pratade vi tjejer om klädkoden; sport-bh med knäppe. De flesta hade tydligen haft svårt att hitta just det. Jag var trött, käkade min macka och drack mitt kaffe, sedan drog vi till lektionen.

Läraren gick igenom hur vi skulle granska en kropp innan man börjar med palpationen. Man ska bland annat leta efter blåmärken och födelsemärken som kan anses skadliga. Man ska också kolla om det är någonstans på personen som är snett eller någon arm som är längre än den andra, något som helt enkelt är avvikande. 

Att ta av sig kläderna framför sin klasskompis kändes lite obehagligt till en början, men när jag väl var igång så glömde jag bort att alla killar var utan tröjor och tjejerna detsamma fast med sport-bh. Vi alla har ju kroppar och personligen tänkte man inte mer på det. Vi skulle tänka att det var en patient och inte vännen som du sitter bredvid i klassrummet. 

När palpationen började, var vi ojämn antal så vi var tre i gruppen hos mig. Men det ansåg jag mestadels var positivt för då kunde vi diskutera och formulera oss vad vi “trodde” vi hittade. Vi skulle hitta L5 (vertebralis lumbales nr 5) genom att känna på kotorna och glida ner, till nästa. Det var svårare än vi trodde. Känslan i fingrarna måste helt enkelt övas upp… Därefter skulle vi hitta processus transversus som är utskotten på kotorna, därefter vandra uppåt. I min grupp testade vi med ett finger först som är pekfinger, men vi kom fram till att använda två som långfinger och pekfinger gjorde allt lite lättare. För då kan du känna mer formen på knotan. 

Tips till palpations lektionen 

  • Block och penna 
  • Handduk eller filt
  • Ta med omklädnad  


Vänliga hälsningar,

Naprapatstudent, ÅK 1