Naprapatstudent på Naprapathögskolans klinik

Inför ditt besök

Inför ditt besök på Naprapathögskolans klinik kan det vara bra att känna till våra rutiner, exempelvis att större delen av ditt första besök ägnas åt undersökning.

Har du fler frågor om hur ett besök hos naprapaten går till kan du kontakta Naprapathögskolans klinik på telefon +46 8 31 19 19 eller via e-post till klinik@nph.se.

Bokning

När du ringer till kliniken ställer vår receptionist några frågor till dig och på så sätt bokas du hos en terapeut från rätt årskurs. Gör vi bedömningen att du behöver hjälp av någon annan vårdgivare, till exempel en läkare, hjälper vi dig att hamna rätt. Avbokning eller ombokning görs per telefon. Notera att du endast kan boka en behandling åt gången. Om du vill boka flera behandlingar måste det göras i samråd med din terapeut. Om du vill boka tid hos samma student som du besökt tidigare hänvisar vi dig till telefonbokningen.

Onlinebokning kan avbokas upp till 24 timmar innan behandling. Därefter ber vi dig att avboka behandling per telefon. Måste du avboka eller ändra din tid på Naprapathögskolans klinik skall detta ske senast en vardag 24 timmar före besöket. Besök som avbokas eller ändras senare faktureras.

Besök

När du kommer till kliniken anmäler du dig och betalar i receptionen.  Observera att vi från och med januari 2017 inte emot kontanter utan endast kort som betalningsmedel på Naprapathögskolans klinik. Syftet är att korta väntetider samt öka tryggheten för studenter och personal. När du anmält dig får du en hälsodeklaration, den fyller du i medan du sitter ned i väntrummet. Hälsodeklarationen ger du sedan till den naprapatstudent som tar emot dig. Det är viktigt att hälsodeklarationen fylls i korrekt eftersom det i den finns frågor som vi måste ta hänsyn till såväl inför undersökning som behandling.

Naprapatstudenten kommer och hämtar dig i väntrummet och följer dig till behandlingsrummet. Där kommer du att få berätta och svara på frågor om dina besvär, i journalen kallas detta anamnes. Därefter följer en grundlig undersökning. De besvär som du sökt behandling för, tillsammans med anamnesen, styr hur undersökningen kommer att utföras.

Vid det första besöket kommer en stor del av tiden att ägnas åt anamnes samt undersökning. Undersökningsresultatet leder fram till en diagnos som i sin tur ligger till grund för behandlingen. Vid ett förstagångsbesök är alltså tiden för behandling kortare än vid ett återbesök. Observera även att terapeutens journalföring ingår i besökstiden. Det gör att den effektiva behandlingstiden blir kortare än vad som anges i bokningen.

Viktigt att känna till

• All undersökning och behandling på Naprapathögskolans klinik utförs av Naprapathögskolans studenter under handledning av legitimerade naprapater med god klinisk erfarenhet.
  • Eftersom behandlingen utförs av studenter kan en behandlingsserie bli något längre jämfört med hos en färdigutbildad naprapat. Därmed kan även tiden fram till förväntat behandlingsresultat bli något längre och vi har därför ett avsevärt lägre pris per besök än hos legitimerade naprapater.
  • Som patient på Naprapathögskolans klinik omfattas du av Naprapathögskolans patientförsäkring. Observera att Naprapthögskolan inte tar ansvar för personliga tillhörigheter.
  • Barn och ungdomar under 17 år ska ha vårdnadshavare med sig under hela besöket.
  • Vid första besöket ägnas större delen av behandlingstiden åt undersökning. Detta gäller även massagebehandling. Studenterna har eget diagnosansvar och undersökningen utförs för att studenten ska kunna ställa en korrekt diagnos och lägga upp behandlingen därefter. För att få en bild av hur tidigare behandling påverkat vävnaderna görs undersökning även vid återbesök.
  • Undersökning och behandling sker med patienten klädd i underkläder. Detta för att studenten ska kunna se eventuella asymmetrier samt kunna palpera (känna med händerna) muskler och leder, för att komma fram till rätt diagnos.
  • Under behandlingen kan handledare komma in i behandlingsrummet för att föra ett kliniskt resonemang med studenten, detta är en del av undervisningen. Handledaren bedömer själv om han eller hon ska hjälpa till med undersökningen men ingen behandling utförs av handledare. Som patient äger man inte rätt, oavsett orsak, att neka handledaren tillträde till behandlingsrummet.
  • I behandlingstiden ingår, utöver undersökning och behandling, även journalföring samt iordningställande av behandlingsrum innan nästa patient. Detta innebär att tiden på behandlingsbänken blir kortare än de 45 eller 60 minuter som syns i bokningen.
  • Efter varje läsår arkiveras alla journaler. Detta innebär att man betraktas som ”ny” patient i början av varje läsår. Anledningen är att studenterna ska tränas i att inhämta patientinformation och föra journal.
  • Naprapathögskolan bedriver forskning tillsammans med Institutet för Miljömedicin vid Karolinska Institutet. Att du får fylla i en blankett vid varje besök, där du får skatta din hälsa och dina besvär, är en del i forskningsarbetet. En annan del är att den information som ligger i våra databaser kan komma att användas i forskningssyfte. Du kan också komma att tillfrågas om du vill medverka i någon av våra studier. Deltagande är självklart frivilligt.
  • På Naprapathögskolans klinik tillämpas sammanhållen journalföring. Detta innebär att alla studenter och handledare som tjänstgör vid kliniken har åtkomst till alla journaler. Som patient kan man neka till sammanhållen journalföring, detta skall då meddelas behandlande terapeut.

Om du har frågor är du välkommen att kontakta Naprapathögskolans klinik på telefon +46 8 31 19 19 eller e-post till klinik@nph.se.