Naprapatstudent, ÅK 2
10
2023-12-10

Är en tjej som går tredje terminen på Naprapathögskolan som är en 4 årig universitetsutbildning som innehar både teoretiska och praktiska kurser.

Naprapathögskolan ligger i Kräftriket på norra Djurgården i Stockholm där skolan som är ganska liten ligger och är den enda skolan i Sverige som utbildar naprapater. I Norden finns det en skola i Finland men ingen i Norge så därför kommer studenter från Norge till Stockholm för att studera.
Studenterna är i blandade åldrar allt från 20 till 50 år men de flesta är mellan 20-35 år som går på skolan. En hel del studenter har en elitidrottsbakgrund men det behöver man inte ha för att trivas här. Själv är jag en av de få som inte har idrottsbakgrund och älskar träning. Vad jag har som gör att jag trivs är att jag har ett brinnande intresse för att hjälpa andra människor. Jag har en bakgrund inom omsorgen som har gjort att jag har träffat människor med olika behov. Jag upplever att det är sammansättningen av alla personer med olika bakgrunder som gör att man kan lära sig av varandra och komplettera varandra. Efter andra terminen kan man arbeta som personlig tränare (PT) och certifierad massör om man klarar alla kurser.

Att ta få ta emot patienter på skolkliniken


Under andra terminen börjar studenterna att ta emot patienter på skolkliniken som ligger i Vasastan i Stockholm. De första klinikpassen var nervösa och spända för man vet att patienterna har betalat för sitt besök och vill ha hjälp med sina eventuella besvär. Men med bra stöd av handledarna som tittar in under behandlingen och möjligheten att gå och hämta dem, vilket gjorde att de första passen gick skapligt.
På kliniken har vi handledare som jobbar som legitimerade naprapater och har gjort samma resa som studenterna har gjort vilket gör att de vet vad studenterna går igenom. Vi har olika handledare beroende på när vi är på kliniken, vilket gör att vi får träffa olika personer som ger oss stöd och hjälp i vårt lärande. Det är bra att få höra olika personers erfarenheter för att få en bra bredd med erfarenheter. Ibland kan man känna lite frustration när man letar efter handledaren på kliniken när man behöver assistans med patienten och inte hittar handledaren men då är det bara ta det lugnt. Då kan man fråga någon annan student från högre årskurs, annan handledare eller fortsätta leta för någonstans finns den.

Tankar om legitimationsår


För att bli legitimerad måste man göra ett praktikår efter examen som består av minst 9 månader av handledd heltidsarbete hos naprapat och minst 3 månader heltidsarbete inom den offentliga sjukvården. Min önskelista på ställen inom den offentliga sjukvården just nu är neurologisk vårdavdelning, psykiatriska kliniken, vårdcentral och reumatologisk mottagning, allt för att få en bra bredd. Den psykiatriska kliniken anser jag är intressant för att det finns så många psykologiska faktorer som kan bidra till muskuloskeletala besvär vilket i sin tur leder till längre prognos för besvärsfri vardag.

Vad har vi mera på skolan som kan vara roligt att berätta?


Jo, att vi har en studentkår som påverkar studietiden till något bra genom att delta på olika nämndmöten, studiesociala kommittén där även representanter från alla klasser sitter med. Kanske en av de viktigaste sakerna som studentkåren försöker få till är gemenskap, trivsel genom pubar, sittningar, varuautomat i matsalen och allmän trivsel på skolan.
Är man nyfiken på utbildningen så kan man alltid höra av sig till skolan för ett studiebesök eller komma på öppet hus som skolan anordnar någon gång per år inför ansökningsperioden.
Vänliga hälsningar,
Naprapatstudent, ÅK 2

Går till kliiken