Naprapathögskolan

Ny publikation från The Karolinska Handball Study (KHAST)

KHAST är ett forskningprojekt som bedrivs vid Musculoskeletal & Sports Injury Epidemiology Center, Karolinska Institutet i samarbete med Svenska Handbollförbundet och Naprapathögskolan. Syftet med detta projekt är att öka kunskapen om riskfaktorer för axelskador hos unga handbollspelare på elitnivå samt hur dessa skador kan förebyggas. Ansvariga för genomförandet av projektet är leg. naprapat och docent Eva Skillgate och leg. naprapat, lärare vid Naprapathögskolan och doktorand Martin Asker. Detta projekt har under åren uppmärksammats internationellt och resultat från detta forskningsprojekt har, förutom i våra nordiska grannländer, presenterats i bl.a. USA, Australien. Spanien, Monaco och Schweiz

I denna delstudie, som nyligen blev publicerad i tidskriften Knee Surgery, Sports Traumatology, Arthroscopy (KSSTA) rapporteras att prevalensen av axelproblem hos unga handbollspelare på elitnivå är hög och högra hos tjejer och 9-meterspelare. Dessa resultat belyser vikten av skadeförebyggande insatser redan vid ung ålder.

Artikeln kan du ladda ner via länken https://link.springer.com/article/10.1007/s00167-018-4857-y

NVR-seminarium Per Palmgren

Tango, manipulation och pedagogik – en akademisk resa med Per Palmgren

Den 25 april 2018 håller leg kiropraktor och PhD Per J. Palmgren lunchseminarium på Naprapathögskolan. Temat för seminariet är ”Tango, manipulation och pedagogik – en akademisk resa.”

Per är ursprungligen dansare och är fortfarande engagerad i dansvärlden, både som tränare och domare. Efter examen och legitimation började han undervisa vid Kiropraktorhögskolan i ämnen som anatomi och diagnostik. Intresset för pedagogik ledde till en masterexamen i medicinsk pedagogik vid University of Dundee i Skottland. 2010 kom han i kontakt med KI och Klara Bolander Laksov som blev handledare när han antogs som doktorand 2011. 2016 disputerade Per inom ämnesområdet medicinsk pedagogik med avhandlingen ”It takes two to tango – an inquiry into healthcare professional education environments”.

Idag arbetar Per som universitetsadjunkt vid Enheten för utvärdering (EVAL), Institutionen för lärande, informatik, management och etik (LIME) vid KI. I sitt arbete driver han en hel del pedagogiska projekt kopplade till kvalitetssäkring och utvärdering, forskar om psykosociala utbildnings- och lärandemiljöer samt har en del undervisning primärt inriktad mot doktorander och lärare.

Per är en mycket uppskattad föreläsare så missa inte detta seminarium!

Seminariet hålls i Naprapathögskolans aula, Bergasalen (T1), Kräftriket 23 A, Stockholm och är kostnadsfritt. För Naprapathögskolans studenter, lärare och personal krävs ingen föranmälan. Övriga deltagare anmäler sig senast dagen före seminariet via e-post till info@nph.se eller på telefon 08-16 01 20.

Varmt välkommen!

2018-04-25 NVR-seminarium

NVR-seminarium Martin Asker

Highlights från säsongens Idrottsmedicinska kongresser

Den 13 mars 2018 håller leg naprapat Martin Asker lunchseminarium på temat Highlights från säsongens Idrottsmedicinska kongresser
11.30-12.15.

Seminariet hålls i Naprapathögskolans aula, Bergasalen (T1), Kräftriket 23 A, Stockholm och är kostnadsfritt. För Naprapathögskolans studenter, lärare och personal krävs ingen föranmälan. Övriga deltagare anmäler sig senast dagen före seminariet via e-post till info@nph.se eller på telefon 08-16 01 20.

Varmt välkommen!

2018-03-13 NVR-seminarium

Per Palmgren

Naprapathögskolan inleder samarbete med Per Palmgren, leg. kiropraktor, disputerad forskare inom pedagogik vid Karolinska Institutet.

Per kommer att bidra med sin gedigna kompetens och brinnande intresse inom manuell medicin och pedagogik på flera sätt. Han kommer vara en av de personer som tillsammans med studierektor och lärare inom naprapati att leda den valbara kursen – ”pedagogiska spåret”. Dessutom kommer han att under vårterminen 2018 hålla seminarium om sin forskning inom medicinsk pedagogik samt en work-shop inom neuroanatomi med inlärningsmetoder hämtade från dansen.

Jag heter Per Palmgren och är 44 år gammal. Jag delar mitt liv mellan Frankrike, där jag har min familj, och Sverige, där jag har min universitetsanställning vid Karolinska Institutet (KI).

I grunden är jag dansare, både klassiskt skolad och tävlingsdansare, och är fortfarande idag väldigt engagerad i dansvärlden, både som tränare och domare. Under min tid som dansare hade jag en hel del rygg- och höftproblem och kom tidigt i kontakt med, naprapater, kiropraktorer och sjukgymnaster. Jag blev väldigt fascinerad av manuell medicin och dessa yrkesgrupper samt hade från dansen ett brinnande intresse för kroppen och rörelser. Jag sökte och kom in på både naprapat- och kiropraktorutbildningen och av en slump så utbildade jag mig till kiropraktor.

Direkt efter examen (2004) och legitimation (2006) så började jag undervisa vid Kiropraktorhögskolan i ämnen som anatomi och diagnostik. Jag tyckte det var oerhört roligt, stimulerande och utmanande att undervisa och blev väldigt intresserad av studenters lärande och funderade mycket kring pedagogiska frågeställningar. Detta ledde till att jag tog en masterexamen i medicinsk pedagogik vid University of Dundee i Skottland (2008-2010). 2010 kom jag i kontakt med KI och Klara Bolander Laksov som blev min handledare när jag antogs som doktorand 2011. 2016 disputerade jag inom ämnesområdet medicinsk pedagogik med avhandlingen ”It takes two to tango – an inquiry into healthcare professional education environments”.

Idag arbetar jag som universitetsadjunkt vid Enheten för utvärdering (EVAL), Institutionen för lärande, informatik, management och etik (LIME) vid KI. I mitt arbete driver jag en hel del pedagogiska projekt kopplade till kvalitetssäkring och utvärdering, forskar om psykosociala utbildnings- och lärandemiljöer samt har en del undervisning som primärt är inriktade mot doktorander och lärare.

Naprapathögskolan

Naprapathögskolan söker studierektor

Naprapat Johan Allgulander föreläser

VM-naprapaten Johan Allgulander föreläser på Naprapathögskolan

Johan Allgulander är idag på plats på Naprapathögskolan för att föreläsa men fick också tid över för ett improviserat inspirationstal. Inför högskolans studenter i en fullsatt aula berättar han om hur det är att arbeta som naprapat och hur fantastiskt det var att få vara med på plats i Milano i måndags kväll.

Han utbrast i ord som ”Vilka hjältar!” ”Wow!” ”Vi är VM-klara!” och han var påtagligt rörd över framgångarna!

Vid ett kort samtal efteråt berättar Johan Allgulander att han delar sitt arbete mellan att vara ”fotbollsnaprapat” och ”vanlig naprapat” hemma vid kliniken ”Ryggraden” i Hudiksvall.

Johans första kontrakt med A-landslaget skev han på 1998 och har sedan dess varit huvudansvarig naprapat. Teamet som aktivt arbetar kring laget består förutom honom själv även av fysio, medical co-ordinator, läkare och fysiolog.

Han berättar att egentligen så är själva matchdagen den lugnaste för honom. Det riktiga arbetet är dagarna före matchen som kan innebära 10-12 timmars arbete vid bänken med manuella behandlingar. De här senaste dagarna var det match på Friends Arena i fredags och sedan rehab på lördagen, transport till Italien på söndagen och match i Milano i måndags med fulla läktare på nästan 80 000 personer. Därefter packade han sin resväska och begav sig till Naprapathögskolan för att undervisa årskurs fyra. Lite sliten men oerhört lycklig! Men, Johan är van, vanligtvis innebär arbetet som ”fotbollsnaprapat” mellan 60 och 100 resdagar per år.

På frågan om varför naprapater blivit så framgångsrika, dels inom idrottsrörelsen men också inom andra delar, så svarar han med sitt norrländska lugn:

”Naprapater är noggranna och ödmjuka, vilket vinner i längden.”
”Vi gör ett bra jobb, vilket innebär ett gediget hantverk.”

På frågan om varför just naprapatyrket är så stimulerande svarar han:

”Det är ett spännande och kreativt jobb om man är nyfiken på människokroppen, men man måste vara företagsam om man ska nå någonstans…”

Det sistnämnda måste man verkligen säga att den här naprapaten är!

Förhoppningsvis får vi se Johan i det medicinska teamet runt laget som intar VM-arenan i Ryssland i juni.

Vi gratulerar till framgångarna och önskar lycka till med kommande matcher!

PS Vill du komma i kontakt med Johan eller andra yrkesverksamma naprapater? Besök ”Alumni & vänner” på vår webbplats och läs mer om de forum som finns för examinerade naprapater.

Naprapatstudenter

Öppet hus november 2017

NVR-seminarium 2017-11-08

Från skolbänk till världskongress

Välkommen till NVR-seminarium, onsdagen den 8/11 kl 11.45-12.30, T1. Temat för seminariet är ”Från skolbänk till världskongress – hur man kan maximera sin C-uppsats?” Seminariet hålls av Tim Hustad, leg. naprapat & Filip Danielsson, leg. naprapat.

Det är Naprapathögskolans Vetenskapliga Råd (NVR) som bjuder in och seminariet hålls i Naprapathögskolans aula, Bergasalen (T1), Kräftriket 23 A, Stockholm och är kostnadsfritt. För Naprapathögskolans studenter, lärare och personal krävs ingen föranmälan. Övriga deltagare anmäler sig senast dagen före seminariet via e-post till info@nph.se eller på telefon 08-16 01 20.

Varmt välkommen!

LADDA NER: 2017-11-08 NVR-seminarium

The shoulder in the elite adolescent tennis player

The shoulder in the elite adolescent tennis player

Välkommen till lunchseminarium 18 oktober 2017 kl 11.45-12.30 på Naprapathögskolan med presentation av doktorsavhandlingen “The shoulder in the elite adolescent tennis player: Exploration of Structural and Functional Sportspecific Adaptations”. Seminariet hålls av Fredrik Johansson, leg. naprapat, Dr in Health Sciences och PTCA master professional.

Det är Naprapathögskolans Vetenskapliga Råd (NVR) som bjuder in och seminariet hålls i Naprapathögskolans aula, Bergasalen (T1), Kräftriket 23 A, Stockholm och är kostnadsfritt. För Naprapathögskolans studenter, lärare och personal krävs ingen föranmälan. Övriga deltagare anmäler sig senast dagen före seminariet via e-post till info@nph.se eller på telefon 08-16 01 20.

Varmt välkommen!

LADDA NER POSTER: 2017-10-18 NVR-seminarium

KIC

K.I.C. fyller ett år

Forskningsprojektet Karolinska football Injury Cohort (KIC) fyller ett år!  KIC görs för att finna riskfaktorer för skador hos unga kvinnliga fotbollsspelare, och hittills har 140 spelare inkluderats. Målet är att 600 spelare skall delta, vilket gör studien till en av de största i sitt slag.

KIC görs vid Karolinska Institutet i samarbete med Naprapathögskolan. Genomförandet av KIC är helt beroende av en stor insats av en rad studenter på Naprapathögskolan under ledning av Victor Lyberg, Martin Samuelsson och Nathan Weiss. Andra studenter som medverkar i KIC är Edvin Ambrus, Anton Ruthberg, Vibeke Greverud, Joanna Uggla,  Henrik Yttervik, Markus Nilsson, Dan Lindoff, Daniel Wesslund, Alexander Carlgren, Sirin Tiftikci, David Björkman, Filip Malmgren, Hanna Magnusson, Simon Millak, Truls Omsland, Eirik Pedersen, Victor Kristiansen, Joakim Bogren mfl.

Intresset för studien är stort både bland spelare, klubbar och forskare inom området. Under våren presenterades studiens upplägg och genomförande av projektledare docent Eva Skillgate på flera stora idrottsmedicinska kongresser, bland annat på Svenska Fotbollsförbundets kongress i Stockholm, samt FIFAS internationella kongress  The Future of Football Medicine på Camp Nou i Barcelona.

Vill du veta mer om studien, kontakta Victor Lyberg i DN48 (Victor.Lyberg@ki.se) eller Eva Skillgate (Eva.Skillgate@ki.se)

Eva Skillgate
Dr Med Sci, DN

Associate Professor/Docent
Musculoskeletal & Sports Injury Epidemiology Center

Institute of Environmental Medicine
Karolinska Institutet