Blogg

Naprapathögskolan är den största högskolan i Norden inom avancerad manuell medicin. I vår blogg samlas inlägg om naprapati och nyheter från Naprapathögskolan. Här publiceras också länkar till artiklar och TV-inslag om naprapati.

Naprapathögskolan logo

Har du lyst til å være med å ta i mot Birken-deltakere etter et tøft løp over fjellet i Norge?

Norges Naprapatforbund trenger naprapater til å stille på løpe-birken 9 juni! Vi står med telt og benker i målområdet og hjelper utøverne når de kommer i mål. Benytt muligheten til å markedsføre både deg selv og naprapatien, samt møte kjente og ukjente kollegaer. Som ferdig utdannet naprapat får dere en kompensasjon på 2000kr for deltagelse, studenter får dekket reise. Det er få plasser, så førstemann til mølla!

Påmelding gjøres til: birken@naprapat.org

Studenter Naprapathögskolan

C-uppsatser på Naprapat­högskolan 2018

Victor Lyberg

FoMM 2018

Naprapathögskolan

Ny publikation från The Karolinska Handball Study (KHAST)

KHAST är ett forskningprojekt som bedrivs vid Musculoskeletal & Sports Injury Epidemiology Center, Karolinska Institutet i samarbete med Svenska Handbollförbundet och Naprapathögskolan. Syftet med detta projekt är att öka kunskapen om riskfaktorer för axelskador hos unga handbollspelare på elitnivå samt hur dessa skador kan förebyggas. Ansvariga för genomförandet av projektet är leg. naprapat och docent Eva Skillgate och leg. naprapat, lärare vid Naprapathögskolan och doktorand Martin Asker. Detta projekt har under åren uppmärksammats internationellt och resultat från detta forskningsprojekt har, förutom i våra nordiska grannländer, presenterats i bl.a. USA, Australien. Spanien, Monaco och Schweiz

I denna delstudie, som nyligen blev publicerad i tidskriften Knee Surgery, Sports Traumatology, Arthroscopy (KSSTA) rapporteras att prevalensen av axelproblem hos unga handbollspelare på elitnivå är hög och högra hos tjejer och 9-meterspelare. Dessa resultat belyser vikten av skadeförebyggande insatser redan vid ung ålder.

Artikeln kan du ladda ner via länken https://link.springer.com/article/10.1007/s00167-018-4857-y

NVR-seminarium Per Palmgren

Tango, manipulation och pedagogik – en akademisk resa med Per Palmgren

Den 25 april 2018 håller leg kiropraktor och PhD Per J. Palmgren lunchseminarium på Naprapathögskolan. Temat för seminariet är ”Tango, manipulation och pedagogik – en akademisk resa.”

Per är ursprungligen dansare och är fortfarande engagerad i dansvärlden, både som tränare och domare. Efter examen och legitimation började han undervisa vid Kiropraktorhögskolan i ämnen som anatomi och diagnostik. Intresset för pedagogik ledde till en masterexamen i medicinsk pedagogik vid University of Dundee i Skottland. 2010 kom han i kontakt med KI och Klara Bolander Laksov som blev handledare när han antogs som doktorand 2011. 2016 disputerade Per inom ämnesområdet medicinsk pedagogik med avhandlingen ”It takes two to tango – an inquiry into healthcare professional education environments”.

Idag arbetar Per som universitetsadjunkt vid Enheten för utvärdering (EVAL), Institutionen för lärande, informatik, management och etik (LIME) vid KI. I sitt arbete driver han en hel del pedagogiska projekt kopplade till kvalitetssäkring och utvärdering, forskar om psykosociala utbildnings- och lärandemiljöer samt har en del undervisning primärt inriktad mot doktorander och lärare.

Per är en mycket uppskattad föreläsare så missa inte detta seminarium!

Seminariet hålls i Naprapathögskolans aula, Bergasalen (T1), Kräftriket 23 A, Stockholm och är kostnadsfritt. För Naprapathögskolans studenter, lärare och personal krävs ingen föranmälan. Övriga deltagare anmäler sig senast dagen före seminariet via e-post till info@nph.se eller på telefon 08-16 01 20.

Varmt välkommen!

2018-04-25 NVR-seminarium

NVR-seminarium Martin Asker

Highlights från säsongens Idrotts­medicinska kongresser